OBČNI ZBOR V LETU 2022

Drage čebelarke, dragi čebelarji!

Zaradi trenutnih razmer s Covidom-19 in zares velikega števila okuženih smo tudi letos primorani občni zbor do nadaljnega prestaviti.

Spodaj vam posredujem sporočilo predsednika društva, gospoda Antona Kastelica.

Vse dobro vam želim in ostanite zdravi!

Petra Peunik Okorn

 

Spoštovane članice, spoštovani člani ČD Stična

Na predzadnji seji, konec novembra, je upravni odbor sprejel sklep, da v soboto, 22.1.2022 skličemo občni zbor Čebelarskega društva Stična. Predsednik, tajnik in blagajnik smo bili zadolženi za pripravo poročil za leto 2021 in plana za leto 2022 ter pripravo dnevnega reda na občnem zboru.

Na zadnji seji upravnega odbora dne, 27.12.2021, je upravni odbor obravnaval in potrdil pripravljena poročila predsednika, tajnika in blagajnika, delovni in finančni plan za leto 2022 in dnevni red. Na tej seji so bili že izraženi pomisleki o zmožnostih sklica občnega zbora zaradi poslabšanja epidemiološke situacije in ponovne uvedbe prepovedi zbiranja s strani NIJZ. Dogovorili smo se, da priprave na občni zbor speljemo do konca. Planirano je bilo, da se v začetku januarja pred pošiljanjem vabil, zadeva ponovno preuči in po potrebi občni zbor prestavi na poznejši čas, ko bodo epidemiološke razmere dovoljevale izvedbo.

Žal so se pomisleki glede epidemiološke situacije uresničili, saj je bilo že za novo leto prepovedano zbiranje večjega števila ljudi. Ker pa se je trend okužb povečeval, v kratkem času ni bilo pričakovati sproščanja ukrepov, prej zaostrovanje. Iz tega razloga je upravni odbor sprejel sklep, da se občni zbor prestavi na poznejši čas, ko bodo epidemiološke razmere dovoljevale njegovo izvedbo, mogoče na konec marca ali začetek aprila.

Ker je termin občnega prestavljen za nedoločen čas, smo se na upravnem odboru odločili, da člani plačamo društveno članarino in članarino ČZS s položnico ali preko spletne banke. Višina članarine za leto 2022 je enaka kot v letu 2021. Prosimo, da jo poravnate do konca tega meseca (do 31. januarja 2022). V pomoč pri izračunu točnega zneska plačila članarine in izpolnjevanju položnice vam bo priložena razpredelnica z zneski za posamezne kategorije članov in vzorec položnice.

V želji, da ste vsi člani društva obveščeni o delovanju društva, vam ob tej priložnosti predstavljam nekaj vidnejših projektov, ki smo jih kljub omejitvam izpeljali v preteklem letu.

  • V aprilu smo se namesto čebelarske ulice predstavili na tržnici v Ivančni Gorici s temo NAREDIMO NARAVO PRIJAZNO ČEBELAM. Mimoidočim smo razdeljevali medovite rastline in semena, razne zgibanke in brošure o pomenu medovitih rastlin za čebele in ohranjanje narave.
  • Ob svetovnemu dnevu čebel smo pri učnem čebelnjaku pripravili kulturni program ter podelili priznanja Emila Rothschütza: Občini Ivančna Gorica, Čebelarski zvezi in Prvi osebni zavarovalnici.
  • Prav tako smo ob svetovnem dnevu čebel pripravili razstavo v OŠ Stična na temo »Od čebele do medu«. Pri učnem čebelnjaku smo organizirali delavnice na teme: Kje in kako živijo čebele, orodje in pripomočki čebelarja, čebelji pridelki.
  • Dali smo izdelati spominsko ploščo Emilu Rothschützu in jo postavili v spominski park na Lanšprežu (otvoritev bo maja 2022).
  • Ob praznovanju 300. obletnice rojstva Petra Pavla Glavarja 11.9.2021 smo v zgodnjih jutranjih urah pred Hišo Kranjske čebele v Višnji Gori pogostili z medico in medenjaki pohodnike dobrodelnega pohoda od Komende do Lanšpreža. Nekateri naši člani so se tudi udeležili tega dobrodelnega pohoda. Na slovesnosti ob praznovanju 300. obletnice pa smo podelili Glavarjeva priznanja nekaterim našim članom.
  • Konec septembra je bila organizirana strokovna ekskurzija na Primorsko. Obiskali smo Koper, Marezige in Ilirsko Bistrico, kjer smo si ogledali Hodnikov mlin in se srečali s čebelarji Čebelarskega društva Antona Žnidaršiča, ki so nam razkazali čebelarski muzej.
  • V sodelovanju z ČD Krka in Zagradec smo oddali prošnjo za dodelitev sredstev, finančno pomoč za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja na področju čebelarstva v Občini Ivančna Gorica, v letu 2021 in dalje.
  • Konec oktobra smo pri Čebelarstvu Ceglar v Mekinjah nad Stično organizirali dan odprtih vrat za obiskovalce čebelarskega krožka Osnovne šole Stična. G. Toni Ceglar je učencem predstavil svoje čebelarstvo, ogledali so si čebelnjak in notranjost čebeljega panja, točilnico medu, čebelje pridelke in degustirali posamezne vrste medu.
  • V začetku novembra smo se udeležili proslave ob otvoritvi v Hiši Kranjske čebele v Višnji gori.
  • V prvi polovici novembra smo pri učnem čebelnjaku pri OŠ Stična v sodelovanju z ČZS postavili čebelarsko učno pot, ki bo bistveno popestrila območje učnega čebelnjaka.
  • Ob dnevu Slovenskega tradicionalnega zajtrka smo na OŠ Stična postavili razstavo na temo: Pomen opraševanja čebel za kmetijstvo in sadjarstvo.
  • Na prvo Adventno nedeljo smo organizirali 10. tradicionalno Ambroževo mašo v baziliki Žalostne Matere božje v Stični.
  • V decembru smo se v Višnji Gori, v Hiši kranjske čebele, udeležili podelitve priznanja Čebelam najbolj prijazna občina, ki ga je prejela Občina Ivančna Gorica.

 

Podrobnosti glede realiziranih in načrtovanih projektov bodo predstavljene tudi na seji občnega zbora, ko ga bo možno izvesti.

Ostanite zdravi!

 

Predsednik ČD Stična:

Anton Kastelic l.r.