4. svetovni dan čebel

PRAZNOVANJE 4. SVETOVNEGA DNE ČEBEL IN PODELITVE PRIZNANJ ZA USPEŠNO IZPELJAN PROJEKT POSTAVITVE UČNEGA ČEBELNJAKA

Pa smo ju dočakali – 4. svetovni dan čebel in nov učni čebelnjak. Obeh dogodkov zaradi epidemije žal nismo izpeljali tako, kot smo si želeli, vendar zato ni njun pomen nič manjši. Ob praznovanju svetovnega dne čebel smo se želeli zahvaliti vsem, ki so bili udeleženi in zaslužni za postavitev učnega čebelnjaka. Srečanje so slavnostno obarvali posebni gostje: predstavnici Prve osebne zavarovalnice, d.d. Nataša Hajdinjak in Katarina Steiner, župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ravnatelj OŠ Stična, Marjan Potokar, direktorica zavoda Prijetno domače, Maja Lampret in seveda naši čebelarji.

20. maja 2018 smo prvič s ponosom praznovali Svetovni dan čebel. Ta dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki z opraševanjem povečujejo kmetijsko pridelavo in prispevajo k varnosti svetovne preskrbe s hrano. Pobudo zanj je že leta 2014 dal predsednik ČZS, Boštjan Noč, Organizacija združenih narodov pa je 20. decembra 2017 sprejela resolucijo o 20. maju, kot svetovnem dnevu čebel.

V naši Sloveniji smo to praznovali kot pravi pravcati praznik, kar smo obeležili z večjimi dogodki. V Višnji Gori, kjer je živel in deloval trgovec Emil Rotschütz, so ob tej priložnosti postavili čebelnjak in obeležje Kranjski čebeli.

V Breznici na Gorenjskem se je odvijal najodmevnejši dogodek praznovanja 1. svetovnega dneva čebel, na katerem se je zbralo nekaj tisoč čebelarjev ter številni gostje iz tujine. Med drugim je praznovanje naredil še posebej slovesen mimohod 130 praporščakov. Manjkalo ni niti pomembnih gostov vključno s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Med vsem povedanim pa so verjetno najbolj odzvanjale besede predsednika Noča, da je kralj živali zaradi njene pomembnosti za človeka po novem čebela.

Praznovanje 2. svetovnega dneva čebel je potekalo na Ravnah na Koroškem.  3. praznovanje pa bi potekalo v Dolenjskih Toplicah, če je celemu svetu ne bi zagodla epidemija virusa Covid-19. Izvedba čebelarskih projektov je bila sila otežena, a je tudi neobičajno leto prineslo marsikaj dobrega. Že nekaj let je bila v društvu želja po čebelarskem krožku, časovno pa sta sovpadli pobuda Čebelarske zveze Slovenije in pomoč Prve osebne zavarovalnice, d.d. za postavitev učnega čebelnjaka. Na pomoč je priskočila Občina Ivančna Gorica, ki je ob šoli zanj odstopila kos čudovitega sončnega prostora. Ideji čebelnjaka je bil naklonjen tudi ravnatelj OŠ Stična, Marjan Potokar. Tako bo učni čebelnjak odslej učencem omogočal praktično izobraževanje pri čebelarskem krožku. Izrednega pomena je namreč, da že mlade pričnemo vzpodbujati k skrbi za ohranitev čebel, saj je problem njihove ogroženosti v sodobnem okolju sila pereč. Učni čebelnjak leta 2023 čaka prav posebna vloga, saj bo takrat v naši občini mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev.

Junija 2020 je bil čebelnjak postavljen in v njem so dobile dom tri čebelje družine. Za september načrtovana uradna slavnostna otvoritev je bila zaradi širjenja epidemije odpovedana. Zato se je upravni odbor ČD Stična na zadnji seji preteklega leta odločil, da v zahvalo za uspešno izpeljan projekt podeli priznanje vsem, ki so omogočili njegovo postavitev.

Plaketo Emila Rotschüza so tako prejeli:

Čebelarska zveza Slovenije za izpostavljeno pobudo in organizacijo projekta. V imenu Zveze jo je prevzel predsednik, Boštjan Noč.

Prva osebna zavarovalnica, d.d., ki je zanj zagotovila finančna sredstva. V imenu zavarovalnice sta jo prevzeli Nataša Hajdinjak, članica uprave, in Katarina Steiner, vodja tržnega komuniciranja.

Občina Ivančna Gorica, ki je v brezplačen najem dala ustrezen prostor, pomagala pri ureditvi dovoza in prostora za njegovo postavitev. V imenu občine je plaketo prevzel župan, Dušan Strnad.

Tako smo se iskreno zahvalili vsem tistim, ki so nam veliko pomagali pri tem, da danes na sončni strani OŠ Stična zdajšnjim in prihodnjim rodovom učencev čebelnjak omogoča praktično izobraževanje.

Naj medi!