Čebelarsko dogajanje v aprilu

V mesecu aprilu smo čebelarji že zelo aktivni. Pričenja se delo s čebeljimi družinami, ob tem pa moramo poskrbeti  še za okolico čebelnjakov in sajenje medovitih rastlin. Kljub nenavadnim časom, v katerih smo se znašli, pa želimo svet čebel in skrb zanje približati tudi vsem vam. Prav zato vas želimo povabiti v našo družbo oz. vas obvestiti o nekaterih pomembnih dogodkih v mesecu aprilu.

17. aprila 2021 se vam bomo čebelarji predstavili na redni sobotni tržnici. Za obiskovalce bomo imeli pripravljene medovite rastline in semena. Želimo si namreč, da bi vsakdo v okolici svojega doma na balkonu, vrtu in njivah posejal ali posadil vsaj nekaj medovitih rastlin. Tako bomo čebelam omogočali lažje in boljše preživetje. Za vas pa bomo v Ivančno Gorico pripeljali Medeni paviljon, ki je čisto sveža novost Čebelarske zveza Slovenije in edinstvena v čebelarskem svetu. Čebelarstvo boste lahko spoznavali na drugačen in interaktiven način. Ob tem vas seveda prosimo, da upoštevate vsa priporočila NIJZ. V primeru, da zaradi hitrega širjenja korona virusa to ne bo mogoče, vas bomo o tem pravočasno obvestili.

20. aprila 2021 praznujemo Dan zemlje. Prav vsak izmed nas lahko naredi kaj dobrega za naš planet. Očistimo okolico svojih domov. Poberimo smeti na naši vsakdanji poti v službo ali na sprehodu. Pomislimo, kaj lahko kot posamezniki storimo za zmanjšanje onesnaženosti (poslužujmo? se koles, javnih prevoznih sredstev, hodimo peš, kupujmo pri lokalnih ponudnikih, bodimo previdni poseganju po različnih preparatih pri obdelovanju vrtov in njiv, zasadimo medovite rastline, ne prehitevajmo s košnjo travnikom, poskusimo »pridelati« čim manj odpadkov, varčujmo z vodo, itd.) Idej in možnosti je neskončno, le uporabiti jih je treba.

23 .aprila 2021 bo od 9. do 12 ure potekal Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. Vrata svojega čebelarstva nam bo tokrat odprl čebelar Toni Ceglar, ki bo svoje delo predstavil osnovnošolcem in ostalim zainteresiranim obiskovalcem.

Upamo, da nam bo uspelo izpeljati vsaj nekaj zastavljenega programa, saj so trenutni časi zares nepredvidljivi. Zato pazite nase in ostanite zdravi!

Naj medi