Učni čebelnjak

UČNI ČEBELNJAK V ČEBELARSKEM DRUŠTVU STIČNA

Leto 2020 si bomo čebelarji Čebelarskega društva Stična zagotovo zapomnili! Kot ves preostali svet, nas je presenetil koronavirus, čebelarsko leto je bilo vse prej, kot običajno, naše delo v društvu ni potekalo po ustaljenih tirnicah, čebelarska tržnica je bila odpovedana. Kljub neobičajnemu letu pa smo uresničili marsikaj dobrega. Ideja o učnem čebelnjaku je bila v našem društvu prisotna že nekaj let, prav tako želja po čebelarskem krožku na Osnovni šoli Stična. In obe ideji smo v letu 2020 uresničili.

Pobuda za postavitev čebelnjaka je prišla iz strani Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), ki je skupaj s Prvo osebno zavarovalnico d.d. omogočila postavitev podobnih čebelnjakov v kar nekaj slovenskih društvih. Seveda smo se na pobudo z veseljem odzvali. Pri iskanju ustreznega prostora nam je pomagala Občina Ivančna Gorica in nam na razpolago dala čudovit sončen prostor ob šoli. Ideji o čebelnjaku in seveda o samem krožku pa je bil naklonjen tudi ravnatelj OŠ Stična, gospod Marjan Potokar.

Zaradi nepričakovanih sprememb v našem vsakdanu pa se je sama postavitev čebelnjaka in z njo otvoritev precej zamaknila. Korona nam jo je, tako kot marsikomu, namreč precej zagodla. S čebelarskim krožkom nismo začeli, saj so se otroci šolali od doma, postavitev čebelnjaka in uradni prevzem pa sta bila namesto aprila prestavljena na junij. Pa nič za to!

Pomlad smo izkoristili za pripravo zemljišča in ureditev dovozne poti. Pred stojiščem za čebelnjak smo uredili medoviti vrt, ki je v lep okras in dodatno pašo za čebele.

Junija je bil čebelnjak končno postavljen in tri čebelje družine so dobile svoj novi dom. Tik pred koncem šolskega leta smo s Prvo osebno zavarovalnico d.d. in ČZS izpeljali uradno predajo čebelnjaka. Program pa so popestrili učenci OŠ Stična.

Na uradno otvoritev je bilo treba spet počakati. Skupaj s ČZS, Prvo zavarovalnico, občino in šolo smo se skupaj dogovorili za 22. september 2020. Vse priprave so stekle, vabila so bila razposlana, pripravljali smo dogodek, ki bo v skladu z vsemi priporočili Nijz. Na koncu pa sta pred vsemi interesi društva prednost dobili skrb in odgovornost za vse udeležence prireditve. Slavnostno odprtje čebelnjaka smo odpovedali.

Kljub temu se želimo zahvaliti vsem, ki ste bili pripravljeni skupaj z nami preživeti dopoldan in se veseliti naše nove pridobitve. Vsi gostje, čebelarji iz našega in vseh sosednjih društev, praporščaki in seveda vsi učenci OŠ Stična, ki so pripravljali čudovit spremljevalni program, hvala!

In za konec se zahvaljujemo vsem, ki ste omogočili postavitev čebelnjaka in ureditev njegove okolice:

  • Občina Ivančna Gorica
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Prva osebna zavarovalnica d.d.
  • Osnovna šola Stična
  • Samostanska vrtnarija Stična, Sitik d.o.o.
  • Aleš Kastelic
  • Artelje grafika Multimedije, Tomaž Gruden s.p.
  • Inox Žnidaršič, d.o.o.

Velika zahvala gre vsem čebelarkam in čebelarjem, ki so vložili veliko svojega časa in truda v to, da čebelnjak in medoviti vrt danes krasita okolico šole ter predstavljata majhen, a dragocen doprinos v čebelarsko dogajanje naše občine.

Naj medi!