AMBROŽEVA MAŠA 2023

Po končani čebelarski sezoni se čebelarji na prvo adventno nedeljo že tradicionalno zbiramo v Stiški baziliki v čast našega zavetnika svetega Ambroža.  Kot običajno smo se tudi letos zahvalili za vse sadove naših  čebel in za vse prijetne  trenutke, ki smo jih preživeli z njimi.

Spomnili smo se vseh pokojnih čebelarjev, njihovega doprinosa k organiziranem čebelarstvu na Slovenskem in  ohranjanju naše prečudovite narave ter kulturne dediščine.

Čebele poleg opraševanja, od katerega je odvisna kar tretjina naravno pridelane hrane, nam prinašajo med, cvetni prah, propolis in vosek. V preteklosti so čebele zaradi izdelave voska tako cenili, da je to edina žival, za katero so rekli da ne pogine ampak umre, kar se je ohranilo še do danes.

To je eden od razlogov, da smo se letos čebelarji odločili, da za praznovanje Velike noči Stiški cerkvi podarimo svečo, izdelano iz naravnega čebeljega voska, ki je delo marljivih čebel in bo znamenje nove luči vstalega Kristusa.

Po končani maši smo se zbrali na prijetnem druženju, kjer smo čebelarji vse prisotne postregli z kuhanim vinom in medico ter dobrotami, ki so jih spekle naše čebelarke in žene čebelarjev.

 

Kastelic Anton

Predsednik ČD Stična