ČEBELARSKA ULICA IN DAN ZEMLJE V IVANČNI GORICI

Na dan Zemlje, 22. 4. 2023, je naše Čebelarsko društvo Stična, skupaj s ČD Krka in Zagradec ter Občino Ivančna Gorica, izpeljalo že tretjo Čebelarsko ulico v Ivančni Gorici. Kot pretekla leta, je bil tudi tokrat del stojnic namenjen rednim ponudnikom, ostalo pa smo zapolnili čebelarji.

Ljudem smo predstavili in ponudili čebelje pridelke, kot so med, medenjaki… in medovite rastline. S svojimi dejavnostmi smo skušali spodbuditi obiskovalce k večji skrbi za naš planet. Mladi čebelarji ČD Krka in Zagradec in OŠ Zagradec so tako nastopali s sloganom »Vsako seme šteje«, saj iz malega zraste veliko – rastlina, ki s fotosintezo čisti zrak, ohranja vlažnost tal s svojo zastirko, njeni plodovi so hrana nam in živalim, čebelam in drugim opraševalcem nudi pomemben vir hrane, zavetje… Člani krožka ČD Stična ter OŠ Stična (PŠ Višnja Gora in matična šola) pa so razdelili preko 100 sadik paradižnikov, na društveni stojnici pa smo razdelili več kot 400 vrečk semen medovitih rastlin. Na sejmu so se tudi delile sadike medovitih rastlin, ki sta jih zagotovila Občina Ivančna Gorica in Samostanska vrtnarija Stična.

Poleg tega smo pripravili zanimiv spremljevalni program, ki je obsegal živo glasbo in delavnice za otroke. Otroci so našo čebelo spoznavali tako, da so jo sami narisali, pobarvali, si izdelali svinčnik sivka-sivka, igrali nagradno igro… Vsem obiskovalcem smo predstavili  panje za čebele, kot so jih uporabljali nekoč (kranjič) in danes (AŽ in LR panj) ter nekaj čebelarske opreme. Vsak obiskovalec tržnice pa se je lahko posladkal s šmornom.

Posebna popestritev letošnje Čebelarske ulice je bil zagotovo tudi paviljon Medena zgodba, ki nam ga je posodila Čebelarska zveza Slovenije Paviljon omogoča spoznavanje čebelarstva in kranjske čebele na zanimiv in interaktiven način, kar so s svojim znanjem še dodatno podkrepili naši čebelarji.

Prireditev, ki so jo popestrili otroci iz Vrtca Ivančna Gorica, enota Miška ter učenci iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični ter OŠ Zagradec, je vodila gospa Dragica Šteh, za kar se ji najlepše zahvaljujemo. Ob tej priložnosti ji iskreno čestitamo za prejeto priznanje predsednika Čebelarske zveze Slovenije za avtorstvo mladinske knjige o čebelarstvi in čebeli sivki, »Dobra beseda je kot med«. Za glasbeni del prireditve pa je poskrbel Ansambel Roka Kastelca.

Za nami je lep in zanimiv dogodek, ki je tako nam, čebelarjem, kot vsem obiskovalcem zagotovo ostal v lepem spominu. Nasvidenje prihodnje leto, na četrti Čebelarski ulici.

Naj medi!

Ana Šimac, ČD Stična

Foto: Gašper Stopar