Dan odprtih vrat in 2. svetovni dan čebel

20. MAJ 2019 – 2. SVETOVNI DAN ČEBEL

Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni o tem, kako pomembne so za nas čebele. Lahko bi rekli, da imajo za nas življenjski pomen. V naši prečudoviti deželi so za to zaslužni slovenski čebelarji s svojimi društvi in njihova krovna organizacija, Čebelarska zveza Slovenije. Na naši podružnični šoli Višnja Gora smo v letošnjem šolskem letu organizirali čebelarski krožek, ki ga vodita mentorja Franc Bobnar in Kristijan Rešetič ter učiteljica Ana Šimac. Ta krožek me je zelo pritegnil, zato sem ga večkrat obiskala in spoznala zanimivosti ter novosti o čebelah. V času svojih obiskov mladih krožkarjev sem dobila kar nekaj zanimivih odgovorov, ki vam jih predstavljam v nadaljevanju  članka.

Ali želite obdržati ta krožek?
Da, seveda, saj se naučiš veliko novega.

Kaj pa vas je najbolj pritegnilo pri tem?
Najbolj nas veseli to, da lahko izvemo podrobnejše informacije o čebelah, njihovem načinu življenja, poteku izdelave medu in še veliko drugih stvari.

Kakšen je bil za vas prvi vtis o tem krožku?
Nikoli si nismo mislili, da bo obiskovanje čebelarskega krožka tako zanimivo, zato je še posebej pritegnilo našo pozornost.

Kaj pa počnete pri teh urah?
Prvih nekaj ur smo se učili samo o čebelah in pomenu čebel za človeštvo. Nato smo začeli odhajati v čebelnjak, ki je postavljen v starem mestnem jedru Višnje Gore in v čebelnjak gospoda Bobnarja. Sedaj pa komaj čakamo, da bomo začeli skrbeti za svoj panj čebel, ki nam ga je podaril gospod Bobnar in nam izdelal naš lastni čebelnjak. Bili smo tudi v Celju na čebelarskem sejmu. Svoje znanje smo pokazali z delavnico na Čebelarski ulici v Ivančni Gorici. V avli šole smo pripravili razstavo z nagradnim kvizom o čebelah in čebelarjenju. V petek, 10. maja, smo sodelovali na dnevu odprtih vrat pri učnem čebelnjaku v Višnji Gori. Obiskovalci so se lahko udeležili vodenega ogleda učnega čebelnjaka, oblekli zaščitno čebelarsko obleko, se poučili o nastanku medu in lastnostih različnih vrst medu ter med tudi degustirali. Lahko so se udeležili delavnice o medovitih rastlinah, kjer so spoznali nekaj primerov medovitih rastlin, njihov pomen in uporabo. Ogledali so si panjske končnice ter spoznali, kako se jih izdeluje. Poleg tega so si podrobno ogledali AŽ panj, spoznali njegove dele in način delovanja. Seznanili so se z organizacijo čebelje družine. Pod lupo in mikroskopom so si ogledali čebelo in njeno zajedavko varojo. Na koncu pa so si ogledali različne vrste voska ter se poučili o izdelavi sveč. Z vsemi dogodki smo počastili 20. maj, svetovni dan čebel.
Delavnice je obiskalo 170 osnovnošolcev PŠ Višnja Gora in nekaj ostalih krajanov. Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so bili nad dogodkom navdušeni in si želijo kaj podobnega tudi v naslednjem letu.
Kot vidite, smo se do sedaj res veliko naučili. Pri tem nam poleg mentorjev z nasveti, materialom in finančno ogromno pomaga Čebelarsko društvo Stična. Poleg tega nam je kar nekaj opreme in literature posodila oz. podarila Čebelarska zveza Slovenije.

Ali priporočate ta krožek še ostalim učenkam in učencem?
Seveda, kako da ne!

Tako torej uživajo naši mladi čebelarji. Še posebej so ponosni, ker so bili pohvaljeni s strani Čebelarskega društva Stična. Prejšnji teden pa so vsi opravili interni izpit z odliko in pohvalo.

Naj zaključim z naslednjo mislijo:
S skrbjo za čebele skrbimo zase. Pazimo, da ne bo prišlo po nepotrebnem do pomora čebel in uporabljajmo samo z zakonom dovoljena zaščitna sredstva za rastline in živali. Špricajmo zvečer, ko so čebele v panju. Po potrebi o nameravanem opravilu obvestimo bližnjega čebelarja, da bo v tem času poskrbel za čebele ter vsak posadimo vsaj eno medovito rastlino. Učenci PŠ Višnja Gora smo to že naredili. Vsak je vzgojil eno sončnico, ki jo je odnesel domov.

Tako bo čebelarski pozdrav »Naj medi!« v našem okraju res držal.

Zapisala učenka Sara Jontes pod mentorstvom Ane Šimac in Kristijana Rešetiča, OŠ Stična, PŠ Višnja Gora