DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKIH ČEBELARJEV 2021 PRI ČEBELARSTVU CEGLAR

V petek, 22. oktobra 2021, smo v Čebelarskem društvu Stična na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in Javne svetovalne službe v čebelarstvu organizirali tradicionalni dan odprtih vrat. Ta dogodek je letos pripravilo čebelarstvo Cegla.

Dogodka so se udeležili učenci čebelarskega krožka Osnovne šole Stična, ki je potekal v obliki strokovne ekskurzije, saj so se učenci z mentorico, ki je tudi članica našega društva, Petro P. Okorn, pripeljali s šolskim avtobusom na Ilovco, v Mekinje nad Stično.

Učence je sprejel in pozdravil predsednik društva Anton Kastelic, v nadaljevanju pa jim je značilnosti svojega čebelarjenja, življenje čebel in njihov pomen za naravo predstavil Anton Ceglar. Z zanimanjem so si ogledali notranjost in zunanjost čebelnjaka, spoznali AŽ panje, delo čebelarja in orodje, ki se uporablja pri čebelarjenju.

Sledil je ogled točilnice. Učenci so se seznanili s postopkom pridobivanja medu od čebele do medu. Spoznanali so točilo, točenje medu in primerno embalažo, v kateri je med skladiščen. V prodajnem prostoru so ob degustaciji medu in medenega peciva spoznali, da je med naravno in zdravo živilo, brez vsakih dodatkov, navdušeni pa so bili tudi nad ostalimi čebeljimi proizvodi – cvetnim prahom in izdelki iz čebeljega voska.

Vedoželjnim učencem je čas prehitro minil in morali so se vrniti nazaj v šolo. Ob odhodu so se razveselili kozarčka medu in vrečke medenjakov.

Joži Pevec