Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev

Po vsej Sloveniji že nekaj let poteka projekt Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) » Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev«. K realizaciji projekta se je pridružilo tudi naše društvo, vendar smo dogodek zaradi epidemije letos spomladi odpovedali.  

Dan odprtih vrat smo tako izpeljali malo drugače. V soboto, 17. 10. 2020, smo se čebelarji Čebelarskega društva Stična  skupaj s Čebelarskim Društvom Krka in Zagradec predstavili na lokalni tržnici v Ivančni Gorici. Tema naše predstavitve je bila MEDENI DAROVI. S tem želimo  javnost seznaniti s kakovostnimi in varnimi čebeljimi pridelki in tako doseči večje zaupanje porabnikov v čebelarje in čebelje pridelke.

Svoje delo smo predstavili na treh stojnicah. Na prodajni stojnici je naš čebelar, Anton Ceglar, kupcem ponudil pester izbor čebeljih pridelkov. Na razstavni stojnici so si mimoidoči lahko ogledali izdelke iz voska in medenega testa. Stojnico so krasile tudi panjske končnice ter strokovna in zgodovinska literatura o čebelarstvu. Mimoidočim smo ponudili promocijske zgibanke, ki jih je zagotovila ČZS. Na tretji  stojnici se je predstavila naša čebelarka, Petra Peunik Okorn, s projektom »Štartaj kot čebelar«. Z razstavljenimi čebelarskimi pripomočki so se obiskovalci tržnice lahko seznanili z različnimi čebelarskimi opravili, kot je pobiranje cvetnega prahu.

Pri predstavitvi naše dejavnosti so pomagali  tudi čebelarji in čebelarke v svečanih oblekah.  V naslednjem letu pa si želimo, da bi bili tisti stari časi in pogoji, ko bi zopet lahko odprli vrata naših čebelnjakov in v naravi ob čebelnjaku seznanjali otroke, učence in obiskovalce o našem poslanstvu.

Naj medi!