GLAVARJEV POHOD

Praznovali smo 300. obletnico rojstva Petra Pavla Glavarja. Ob tem pomembnem dogodku je Čebelarska zveza Slovenija 10. in 11. septembra 2021 organizirala pohod po Glavarjevi poti, od Komende do Lanšpreža, dolgi 77 km. Pohod je bil dobrodelne narave. Bolj kot število prehojenih kilometrov, je bilo pomembno sodelovanje. Na pohodu smo sodelovali tudi čebelarji Čebelarskega društva Stična. Čebelarji smo stopili skupaj in zbrane prispevke pohodnikov v višini 11.684.50 € namenili čebelarjem invalidom.

Najbolj vztrajni pohodniki so štartali iz Komende v petek, 10. septembra, ob 16. uri. Pot jih je vodila do Dola pri Ljubljani, preko Janč, Leskovca, v zgodnjih jutranjih urah pa so prispeli do Višnje Gore. Pred Hišo kranjske čebele jih je pričakal tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je organizirala Občina Ivančna Gorica, čebelarji Čebelarskega društva Stična pa smo jih pogostili z medenimi dobrotami.

V nadaljevanju poti so se pohodnikom pridružili tudi člani našega društva, nekateri že v Višnji Gori, večina pa v Trebnjem. Zaključek pohoda je bil na Lanšprežu. Čebelarji Čebelarskega društva Trebnje so vsem udeleženim pripravili lep sprejem, pohodnikom pa so podarili tudi zahvalo za sodelovanje.

V zahvalo za bogato delo Petra Pavla Glavarja je sledila sveta maša, ki jo je pred Glavarjevo kapelo vodil prelat Jožef Lap. Po maši je bil bogat kulturni program in podelitev Glavarjevih odličij.

Po kulturnem programu je bila na ogled razstava ob 300. obletnici rojstva Petra Pavla Glavarja. Preostanek popoldneva je bil namenjen prijetnemu druženju ob pogostitvi, izmenjavi čebelarskih novic in sprehodu po obnovljenem Glavarjevem sadovnjaku.

Joži Pevec