Izlet na Koroško

TOKRAT SMO OBISKALI KOROŠKO…

Letošnja topla jesen nam je postregla z obilico sončnih in toplih dni in tudi 12. oktober 2019 je bil eden takih. Stiški čebelarji smo se v okviru vsakoletne ekskurzije tokrat odpravili na Koroško. Naš dan se je začel že zgodaj zjutraj, ko smo se zbrali pri stiškem samostanu, od tam pa smo se odpeljali na sever Slovenije.

Naša prva postaja je bil Slovenj Gradec in seveda MEDENI RAJ PERGER, ki je znan po svoji bogati čebelarski tradiciji vse od leta 1757. Sprejel nas je glava družinskega podjetja, gospod Hrabroslav Perger. Postregel nam je z obilico zanimivih zgodb o začetkih njihovega podjetja, ki ga vodi skupaj s sinovoma. Prav tako niso manjkale zanimive anekdote iz sveta slavnih, ko ga je recimo obiskal njegov velik idol, Luciano Pavarotti in pri njem naročil veliko medeno svečo. Gospod Pavarotti te sveče žal nikoli ni prejel, saj je umrl preden je bila le-ta dokončana. Ste vedeli, da je ameriška prva dama, Melanija Trump v njihovem podjetju naročila poročno svečo? Pa tudi krstna sveča za njenega sina prihaja od tam. Takšnih in podobnih prigod ni manjkalo. Izredno zanimivi so bili opisi izdelave njihovih odličnih izdelkov. Medene energetske sveče nastajajo skozi dolgotrajne postopke, njihovi bomboni in medenjaki pa ne poznajo sladkorja, ampak le med. Tudi muzejček je požel precejšnje zanimanje, saj predstavlja zares prekrasne medene mojstrovine! Obisk pri Pergerjevih je prehitro minil in odpravili smo se proti Kopam.

Po vijugasti cesti smo se pripeljali na vrh Kop, na HOLCERIJO. Na humorističnem šovu smo spoznavali stara gozdarska opravila s starimi orodji, dogajanje pa sta povezovala humorist in pravi pohorski Holcer. Ogledali smo si še krajši dokumentarni film o Pogorju. Na Holceriji smo imeli tudi kosilo – pravi pohorski lonec in sladke dobrote, ki so jih pripravile nekatere udeleženke izleta.


Zadnji del našega potepa pa smo ponovno posvetili čebelarstvu. Odpravili smo se na Prevalje, kjer je NA FARI s pomočjo evropskih sredstev nastal Čebelarsko-sadjarski center. Sprejele so nas tri čebelarke, ki so nam pripravile tudi prigrizek in skrbele za našo dobro počutje pri njih. Predvsem nam bo ostala v spominu čebelarka Anica Vogel. Pokazala nam je društveni čebelnjak z okolico in nam postregla s kopico nasvetov, v kakšne namene uporabljati določene čebelje produkte. Poleg zares lepega in sodobnega čebelnjaka se lahko pohvalijo s kar 21 gredicami medovitih rastlin in lepo urejeno okolico. Ker je naš obisk na Prevaljah prehitro minil, vprašanj pa je ostalo še veliko, smo se dogovorili za ponovni obisk v spomladanskem času.


Letošnji izlet nam bo zagotovo ostal v lepem spominu. Prav tako pa lahko z veseljem priporočimo vse tri lokacije vsem vam, ki Koroške še niste obiskali.

Naj medi!