POGLED V MINULO LETO

Končalo se je leto 2022, čas za letno inventuro. Za čebele je to čas počitka, za čebelarje pa je čas trženja čebeljih pridelkov, izobraževanja pa tudi čas, ko si začrtamo cilje in dejavnosti za naprej.

Čebelarji Čebelarskega društva Stična smo se v petek, 20. januarja 2023 zbrali na Občnem zboru, da smo skupno pregledali naše delo in uresničitve programa za leto, ki je minilo. S hvaležnostjo smo zrli v minulo čebelarsko sezono, ki je bila končno boljša od prejšnjih dveh. V veliko veselje nam je bilo, da smo vsebine v planiranem načrtu v celoti realizirali. In še več, izvedli smo tudi nekaj dejavnosti, ki jih nismo planirali.

Že marca je bila aktivnost čebelarjev v Čebelarskem društvu Stična na višku. 12. marca 2022 smo na Celjskem sejmu, v okviru ApiSlovenije, sodelovali na predstavitveni stojnici Občine Ivančna Gorica in ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica.

V petek, 25. 3. 2022 smo v sodelovanju z Osnovno šolo Stična prvič izvedli projekt Sadimo medovite rastline za čebele in druge opraševalce. Pri učnem čebelnjaku smo z učenci posadili medovito češnjo. Ob tem so učenci spoznali pravilno sajenje drevesa. Čebelarji pa smo v prisotnosti župana Občine Ivančna Gorica Dušana Strnada in ravnatelja Osnovne šole Stična Marjana Potokarja uživali v kulturnem programu učencev pod vodstvom učiteljice Bojane Mulh. Teden pozneje smo češnjo posadili tudi ob Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu  pri Stični.

Eden največjih in najuspešnejših projektov je bil Čebelarska ulica, ki smo ga izvedli v sodelovanju s Čebelarskim društvom Krka in Zagradec. Obiskovalci se niso mogli upreti vrtenju Kolesa sreče. Vsakega je razveselil zadetek: propolisovo milo, propolisova krema ali svečka, ki jih je pripravila naša članica, Barbara Kužnik Poljšak. Stojnica z medovitimi  rastlinami je mimoidočimi nudila semena sončnic, ognjiča, vrtnega maka, cinije in gomolje dalij. Mimoidočim smo razdelili 400 vrečk z doma pridelanimi semeni. Za ustvarjalne in izobraževalne delavnice so poskrbeli učenci čebelarskih krožkov z njihovimi mentorji Ano Šimac in Kristjanom Rešetičem. Na vseh stojnicah so vabili slastni medenjaki in nihče ni ostal ravnodušen ob njihovem vonju. Pester program je povezovala Dragica Šteh, za veselo vzdušje pa so poskrbeli otroci iz vrtca enota Miška iz Stične, učenci čebelarskih krožkov in ansambel Foksnerji.

Za učence čebelarskih krožkov je bilo razveseljivo, da so na Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev lahko obiskali Čebelarstvo Rogelj, na Osredku nad Stično. Ogledali so si čebelnjaka, opremo, okolico z lepo zasajenimi medovitimi rastlinami in tako spoznali njihovo čebelarjenje.

Maj je bil mesec številnih dogodkov. V  Višnji Gori, v Hiši kranjske čebele, smo se s praporom udeležili praznovanja 5. Svetovnega dneva čebel. V Dolenskih Toplicah smo 20.maja 2022 z vsemi slovenskimi čebelarji praznovali 19. Čebelarski praznik.

Čebelarji smo tudi hvaležni čebelam in naravi. Zato smo se v nedeljo, 3. 12. 2022, v Baziliki Žalostne Matere Božje, v Stični zbrali pri zahvalni maši ob zavetniku čebelarstva sv. Ambrožu. Zahvalili smo se za medeno biro, vse druge darove in letne uspehe. Čebelarke in žene čebelarjev smo poskrbele  za druženje po maši, ko smo z medenimi dobrotami vse pogostile. To je tudi lepa oblika povezovanja, spomina na pokojne in prošnja, naj tudi v prihodnje medi!

Danes se s ponosom ozremo na Čebelarsko učno pot, pri učnem čebelnjaku ob Osnovni šoli Stična, ki smo jo otvorili v maju. Ob tej priložnosti smo Osnovni šoli Stična podelili priznanje Emila Rothschütza in zahvalo Čebelarski zvezi Slovenija.

Ker se zavedamo, da ima stiška okolica bogato zgodovino, to cenimo in jo ohranjamo. Zato smo se v maju , na Lanšprežu udeležili blagoslovitve spominske plošče Emilu Rothschützu. Našemu rojaku Jožefu Jeriču smo dali izdelati spominsko ploščo, ki jo bomo maja 2023 postavili v spominski park na Lanšprežu.

Na Aninem sejmu, v Višnji Gori smo poleg promocijske note društva pripravili delavnico za vse obiskovalce. Iz sivke smo pletli različne šopke, iz semen pa so si naredili dišeče vrečke za v omaro.

Primer dobre prakse povezovanja in sodelovanja med vrtcem, šolo in našim društvom je vnovična izvedba Slovenskega tradicionalnega zajtrka. Ob izvedbi tega projekta je bila aktualna tema o koristi čebeljih pridelkov. V ta namen se je na Osnovni šoli postavila razstava, ob kateri je mentor čebelarskega krožka Kristjan Rešetič učence seznanjal o čebelah in čebelarjenju. Na področju našega društva delujeta dva čebelarska krožka in sicer na Osnovni šoli Stična in Podružnični šoli Višnja Gora. Hvaležni smo vsem  mentorjem: Ani Šimac, Kristajanu Rešetiču, Francu Bobnarju, Petri Peunik Okorn in Katji Kek Potokar, ki se trudijo z izobraževanjem in učencem predstavljajo vse o življenju čebel, njihovih pridelkih in čebelarstvu.

Razveseljivo je bilo, ko smo se v mesecu septembru  skupaj s čebelarji  Čebelarskega društva Krka in Zagradec odpravili na strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Navdušeni smo bili ob ogledih Kmetije Camplin v Bogojini, lončarsko vasjo v Filovcih in Čebelarstvom Štefana Šemna, ki se ponaša z več kot 500 čebeljimi družinami in apiturizmom.

Ne smemo pozabiti tudi na ostale projekte in dogodke, ki so potekali v letu 2022. Že v prebujajoči pomladi so čebelarji, ki so vedno pripravljeni za delo prebarvali učni čebelnjak pri Osnovni šoli Stična. Sodelovali smo na javnem razpisu nabave medovitih rastlin. Dobili smo 300 sadik, ki smo jih razdelili med čebelarje. Veliko dela je zahtevalo tudi sajenje dreves ob čebelarski učni poti, postavitvi klopi in smetnjakov, ki bodo služile obiskovalcem za oddih pri čebelnjaku. Ker ima Občina  Ivančna Gorica veliko posluha za naše delo, se ji zahvaljujemo za vsa razumevanja in donacijo.

In pred nami je novo koledarsko leto, z novimi nalogami in cilji. Čebelarji si želimo, da bi imeli uspešno in predvsem medeno leto.

zapisala Joži Pevec