PRVO TOČENJE MEDU IZ UČNEGA ČEBELNJAKA

Iztekali so se  zadnji šolski dnevi, počitnice so bile že tik pred vrati. Učence čebelarskega krožka pa je zelo zanimalo, kako pridne so bile čebele v učnem čebelnjaku pri Osnovni šoli Stična.

Nekaj čebelarjev Čebelarskega društva Stična  in učenci čebelarskega krožka smo se v četrtek, 23. junija 2022, že ob 8.uri zbrali pri učnem čebelnjaku. Predsednik Anton Kastelic je pripeljal vse potrebne pripomočke za pobiranje medenega satja, ometanje čebel in točenje. Delali smo zelo previdno, tako da čebel nismo vznemirjali. Za čudo se čebele sploh niso menile za naše delo, ni jih motilo, da smo jim pobrali satje z medom. Videlo se je, da imajo čebele svoje delo, saj so hitele na pašo.

Zato smo zelo hitro pobrali polne sate, jih zložili v zaboje in jih odpeljali v jedilnico šole. Tu nas je že čakalo točilo za točenje medu.  A najprej so učenci z vso natančnostjo odstranili voščene pokrovčke. Ker smo imeli samo eno stojalo za odpiranje satja, je šlo delo nekoliko počasneje. Istočasno sta lahko delala le dva učenca. Bilo je potrebno malo strpnosti, da so lahko prišli vsi na vrsto. Odprto satje je nato pristalo v točilu in iz njega je kmalu pritekel prvi med iz učnega čebelnjaka.

Mnogi učenci so se s tem opravilom srečali prvič in ob njem bili zelo navdušeni. Točenje so si ogledale tudi skupine iz posameznih razredov. Navdušeni so poizkušali med in ugotavljali, kako sladek je, kakšne barve je in kako diši. Poizkusili so tudi med v satju. Nekateri so si ga naložili v plastične lončke in ga odnesli domov, da svojim domačim predstavijo medene dobrote.

Natočili smo 30 kg medu, ki smo ga podarili Osnovni šoli Stična.

Joži Pevec