S ČEBELARSKIM KROŽKOM SMO OBISKALI SEJEM APISLOVENIJA

Na Celjskem sejmu je med od 18. do 19. marca 2023 potekal 46. čebelarski sejem z naslovom ApiSlovenija. Na sejmu so se predstavili ponudniki zaščitne čebelarske opreme, pripomočkov za čebelarjenje, najrazličnejših čebeljih izdelkov in embalaže, apiterapije, inovacij v čebelarstvu… Poleg tega so ves čas potekala strokovna predavanja.

Kot zagnani čebelarji smo si sejemsko ponudbo ogledali tudi starejši člani čebelarskih krožkov matične šole in PŠ Višnja Gora. Presenetilo nas je veliko število obiskovalcev in to, da so razstavljavci prihajali iz različnih držav; Ukrajine, Poljske, Hrvaške, Srbije…

Naš obisk je bil razdeljen v dva dela pod vodstvom mentorjev.  Najprej smo si v podrobno ogledali sejemsko ponudbo, nato pa za kratek čas obiskali eno od predavanj na temo prehrane čebel. Na koncu pa smo vse vtise strnili v obisk tistih ponudnikov, ki so nas v prvem delu najbolj pritegnili, se pri njih ustavili, poklepetali, prosili za kakšen nasvet ali demonstracijo uporabe izdelka. Zelo zanimiva sta bila razstavna prostora Čebelarske zveze Slovenije z ogromnim modelom čebele kranjske sivke in podrobno razlago o pomenu čebelarjenja. Veliko idej smo dobili pri ponudnikih embalaže čebeljih izdelkov, tehtnic za panje, modelčkih za izdelavo svečk čebelarskih pripomočkov in panjskih končnic. Ponudniki so nas presenetili s svojo vljudnostjo in prijaznostjo. Kar nekaj svojih izdelkov so nam podarili ali prodali po simbolični ceni.

Na sejmu se je predstavljala tudi Občina Ivančna Gorica s stojnico, na kateri sta združila moči naše matično Čebelarsko društvo Stična in Hiša kranjske čebele. Stojnico smo takoj prepoznali in pred njo naredili spominsko fotografijo.

Ob tej priložnosti bi se pohvalili, da smo se kot Čebelarski krožek Višnja Gora prijavili na nagradno igro Čebelarskega muzeja v Radovljici in kot nagrado prejeli Ogled Čebelarskega muzeja in pokušino medu.

Domov smo se vrnili polni novih izkušenj in doživetij. Zato se najlepše zahvaljujemo Čebelarskemu društvu Stična, ki nam je plačalo prevoz in Čebelarski zvezi Slovenije, ki nam je priskrbela brezplačne vstopnice.

Ana Šimac in Kristijan Rešetič