SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK 2021

Vsako leto je mesec november za čebelarje nekaj posebnega.  To je mesec, ko po vsej Sloveniji poteka Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letos smo v Čebelarskem društvu Stična načrtovali in se pripravljali na medeni zajtrk v šolah in vrtcih. Medeni zajtrk naj bi potekal v petek, 19. novembra, v sklopu Tradicionalnega zajtrka. Tema letošnjega zajtrka sta bila sadje in zelenjava.

V 9 enot vrtcev in 4 osnovne šole bi se odpravilo kar 16 čebelarjev. Tako bi skupaj z otroki in učenci odkrivali pomen čebel in ostalih opraševalcev, ki zagotavljajo ekosistemsko storitev opraševanja, kar je posledica razvoja plodov sadja in zelenjave. Marsikateri čebelar se je že veselil, da bo obiskal vrtec, ki ga obiskuje njegov vnuk ali vnukinja. A zaradi situacije Covida – 19 smo morali vse obiske prestaviti na pomladanski čas, z upanjem, da se bodo takrat epidemiološke razmere že umirile.  Tako smo čebelarji lahko le raznesli 1140 zgibank »Čebelica, moja prijateljica 15«. Upamo da je bila otrokom v vrtcih in prvi triadi osnovne šole pomoč pri izobraževanju. Tisti čebelar, katerega je letos medena bera vsaj malo obdarila, pa je je otrokom v vrtcih odnesel tudi med, da so se lahko vsaj malo posladkali.

V Osnovni šoli Stična, v Ivančni Gorici, so učenci v prvi triadi pri vzgojnem izobraževanju izdelali ustvarjalna drevesa. S katerim so prikazali opraševanje čebel na sadnem drevesu in drugo drevo z zrelimi lepo oblikovanimi plodovi.  Njihovo delo smo čebelarji  nadgradili z razstavo o čebelarstvu. Tako so učenci spoznali še več medovitih rastlin, katere čebele nagrajujejo z medičino in cvetnim prahom.  Na ogled so imeli tudi čebelje panje in nekaj orodja, ki ga čebelar potrebuje pri svojem delu. Velik del razstave so bili čebelji pridelki od voska, propolisa do medu in njihovih izdelkov.

Čebelarji si v nasladnem letu želimo sodelovanja z otroki in učenci, ki bo potekal v veselem in sproščenem in brezskrbnem vzdušju.

 

Joži Pevec