TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

Po oceni Čebelarske zveze Slovenije iz leta 2022, ki temelji na podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji 11.259 čebelarjev, ki imajo malo manj kot 213.500 čebeljih družin. Čebelarji smo organizirani v čebelarska društva. Eno od teh je tudi Čebelarsko društvo Stična.

V društvu se med drugim trudimo čim bolj približati širši javnosti pomen čebelarjenja, čebel in čebeljih pridelkov. Tako smo 17. 11. 2023 aktivno sodelovali pri Slovenskem tradicionalnem zajtrku v vrtcih in šolah našega okraja. Obiskali smo OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični ter OŠ Stična in njene podružnice. Z učenci smo se pogovorili o tem, kako nastane med in kako ga pravilno uporabljamo ter o pomenu opraševanja, ki ga v veliki meri opravljajo čebele. Z velikim veseljem smo se pomešali tudi med otroke Vrtca Ivančna Gorica in enotah v Stični, Višnji Gori ter v Šentvidu pri Stični. Z njimi smo delili navdušenje nad dobrotami, ki jih ponuja slovenski tradicionalni zajtrk. Skupaj smo poklepetali o pridnih čebelah, ki skrbijo, da nam ne zmanjka hrane.

Šole in vrtci so nas prijetno presenetili s toplim sprejemom in s številnimi aktivnostmi, ki so jih z otroki pripravili ob tem dogodku. Zato upamo, da bodo prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije obrodila sadove in bo Slovenski tradicionalni zajtrk postal Teden slovenske hrane.

 

Ana Šimac