Učni čebelnjak sedaj tudi v Ivančni Gorici!

Pa smo ga le dočakali! Učni čebelnjak, namreč! V Čebelarskem društvu Stična je že nekaj časa zorela želja po ustanovitvi čebelarskega krožka na Osnovni šoli Stična. V društvu smo navdušeni, kako učenci na podružnični šoli v Višnji Gori že dve leti uspešno pridobivajo znanje o življenju čebel ter delu čebelarjev in to smo želeli omogočiti tudi šolarjem v Ivančni Gorici.

Prav zato smo bili veseli pobude za postavitev učnega čebelnjaka, ki sta ga podala Prva osebna zavarovalnica in Čebelarska zveza Slovenije, v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica. Občina nam je omogočila uporabo zemljišča ob osnovni šoli ter nam uredila dovoz in samo stojišče čebelnjaka.

Poleg učnega čebelnjaka ne sme manjkati vrt medovitih rastlin, ki smo ga zasnovali v obliki štirih šestkotnikov. Nekaj rastlin smo priskrbeli čebelarji sami, veliko večino pa nam je skupaj z zemljo podarilo podjetje Sitik d.o.o.

Postavitev čebelnjaka je bila predvidena že za mesec april, vendar zaradi epidemije neizvedljiva. V četrtek, 6. junija 2020 pa smo ga le dočakali. Mojstri iz podjetja Belaj so zavihali rokave že zgodaj zjutraj. Ob 10. uri pa smo se zbrali še čebelarji skupaj s predstavniki občine in Prve osebne zavarovalnice ter učenci čebelarskega krožka. Katarina Steiner iz zavarovalnice je posnela izjave navzočih, ki jih bodo nato v obliki promocijskega kratkega filma objavili na njihovi spletni strani. O samem projektu in prihajajočem mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev je več povedal Boštjan Noč, predsednik ČZS. Kaj vse se dogaja v občini Ivančna Gorica je razkril župan, Dušan Strnad. Marjan Potokar je poudaril, kako pomembna pridobitev je čebelnjak za udeležence krožka, mentorica krožka in krožkarji pa smo predstavili nekaj zanimivosti iz življenja čebel. Dogajanje so popestrili še trije mladi harmonikaši.

Uradna otvoritev čebelnjaka nas čaka jeseni, do takrat pa si bomo prizadevali, da bomo zanj lepo skrbeli. Gospodarja čebelnjaka, Anton Kastelic, predsednik ČD Stična, in Željko Perko ga bosta kmalu naselila s čebeljimi družinami.

Veselimo se jeseni, ko bo na šoli zaživel čebelarski krožek, čebelnjak pa bo začel služiti svojemu namenu.

 

Naj medi!