Vabilo na proslavo

VABLJENI NA PRAZNOVANJE OB 140. OBLETNICI DOKONČNEGA PRIZNANJA
KRANJSKE ČEBELE IN NJENEGA VPISA V SISTEMATIKO

Drage čebelarke, dragi čebelarji!

Leta 1879 je doc. za čebelarstvo dr. August Pollman, Kmetijska akademija v Poppelsdorfu, zbral in objavil opise kranjske čebele, ki so jih napisale takratne čebelarske avtoritete, med njimi tudi Emil Rothschütz iz Podsmreke pri Višnji Gori, ki mu je posredoval pisma z opisi in genskim materialom kranjske čebele.

S tem je bila kranjska čebela kot avtohtona populacija (podvrsta) tudi dokončno priznana in je našla svoje mesto v sistematiki medonosnih čebel, kar potrjuje tudi njeno sedanje znanstveno poimenovanje: »Apis mellifera carnica, Pollman 1879«.

Danes slovenski čebelarji čebelarimo le s kranjsko čebelo. Dovolite, da vas ob tej priložnosti povabimo na slovesnost ob obeležitvi tega dogodka.

Proslava bo potekala v petek, 15. novembra 2019, ob 10.00 v Osnovni šoli Stična (Cesta občine Hirschaid 1, Ivančna Gorica).

Po proslavi, ob 11.00, sledi predavanje v sejni sobi Občine Ivančna Gorica (Sokolska 5, Ivančna Gorica). Predaval bo dr. Peter Kozmus, strokovni vodja rejskega programa za kranjsko čebelo v Sloveniji in podpredsednik svetovne čebelarske organizacije APIMONDIA. Naslov predavanja je UMEŠČENOST KRANJSKE ČEBELE V SVETU IN RAZLIČNI NAČINI ČEBELARJENJA. Predstavljene bodo različne vrste čebel in njihova razširjenost po svetu. Poleg tega bodo poslušalci spoznali kako razvito je čebelarjenje v različnih delih sveta in s kakšnimi tehnologijami čebelarji po svetu pridelujejo med in ostale čebelje pridelke.

Zaradi lažjega načrtovanja dogodka vas prosimo, da potrdite svojo udeležbo.

Zbor praporščakov bo 9.45 pred OŠ Stična.

 

Naj medi!